Грејс Кели - Принцеза на Монако

Познатиот Охридски Бисер

Охридските бисери се едни од препознатливите трговските марки на Охрид и се многу познати во Европа и во целиот свет. Тие се многу важни заради природното потекло и рачната изработка.

Кога се споменуваат бисери, првото нешто што ќе Ви текне се школки и како се прават. Тогаш, кога ќе чуеме дека има локално произведени бисери во Охрид, град во Македонија, што не излегува на море, луѓето стануваат малку збунети.

Она што го знаеме како дел од тајната се крлушките на рибата „Плашица“ - ендемичен вид риби во Охридското Езеро. Постои само во Охридското Езеро. Емулзија со тајна формула се создава од крлушките на рибите, а потоа се користи за покривање на површината во слоеви на охридскиот бисер, изработена од копнени лушпи. Емулзијата создава убав и елегантен бисер, богат со боја и сјај.

Нашата продавница се наоѓа во охридската чаршија. Продавницата ја водат членови на семејството. Тие работат само со природни материјали. Дури и четките се слугинки од верверички и коњски влакна. Секое зрно бисер се премачкува со специјална емулзија, што е семејна тајна. Изработено е од обвивка покриена со емулзија направена од крлушките на локалната риба наречена „Плашица“.

Друг интересен факт е дека природните бисери се издржливи 150 години, но Охридскиот бисер е траен засекогаш. 

ЛЕЈДИ САРА ЧЕРЧИЛ

“Се чувствувам гола ако не ги носам моите бисери.
Моите бисери се моето сигурносно ќебе“

АНОНИМЕН АВТОР

“Она што е битно кај бисерите,
е жената која ги носи.“

Наши производи

MOTHER PEARL

е супстанција што го формира внатрешниот слој на лушпата често се користи за правење на уникатни парчина накит како и за други намени. Најчесто се наоѓа во три типа на мекотели - остриги од бисери, слатководни школки. За да се заштити внатрешноста на нивните школки од паразити и непознати надразнувачи, мекотелот го премачкува со накри - органска супстанција која mother of pearl му дава свој несериозен ефект и посебна убавина. Дури во минатите векови некои култури им давале големо значење на mother of pearl, понекогаш и повеќе од самите бисери. Во охрид mother of pearl се користела за изработка и доработка на иникатен накит во комбинација на сребро 925.

ОХРИДСКИ БИСЕР

е еден од најпрепознатливите белези на Охрид и Охридското езеро. Охридскиот бисер не е пронајден во школка туку се изработува на начин што се зама најблескавиот внатрешен дел на школката, истиот добро се преработува и се добива саканата форма најчесто седефасто зрно или седефаста солза. Потоа бисерот се премачкува на вече добиените седефасти форми со емулзија која се добива од крлушките на рибата плашица. Секое зрно се премачкува по неколку пати со четка од природни влакна (најчесто од верверица) и вака добиенот производ се нижи на рибарски конец за на крај да се формира огрлица и истата може да се нарече Охридски класичен бисер. Во минатото имало само неколку модели на огрлици од Охридскиот бисер (класика), Охрид денес изобилува со илјадници модели почнувајки од класика до модели од висока мода дури на светско ниво изработени рачно на модерен и висок светски стил (во комбинација со сребро 925).

СРЕБРО 925

Ако размислувате да купите украсен сребрен накит, несомнено ќе сакате да ја знаете разликата помеѓу чисто сребро и 925 сребро. Чистото сребро не е составено само од сребро. Има 99,9% сребро, а остатокот е од други метали како што е бакарот. Стерлинг Сребро, од друга страна, се состои од 92,5% сребро, а остатокот е претежно бакар. Ова е причината зошто Стерлинг Сребро популарно се нарекува Сребро 925. Причината зошто среброто треба да се комбинира со други метали е тоа што е многу тешко да се направат одлични дизајни со чисто сребро, бидејќи е многу меко. Треба да се воведе малку цврстина, со додавање на други метали, како што се бакар. Ова е причината зошто изработувачите на накит се способни да направат најсложени дизајни со Сребро 925.

Наше портфолио

СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА

ПОГЛЕДНЕТЕ ГИ НАШИТЕ СПЕЦИЈАЛНИ ЦЕНИ

Обетки -15%
ОГРЛИЦА -15%
УКРАС -15%
БЕЛЕГЗИЈА -15%
ПРСТЕН -15%
Jewerly set 15% OFF

КАДЕ СЕ НАОЃАМЕ